c1fd43cf-dc9e-4042-a3f9-f1348bc70e1d
HSMM (1. dio)
 • Posted:
 • 24.05.2014
 • Comments:

  0

Uvod

HSMM (High-Speed Multimedia radio) predstavlja bežičnu mrežu za prijenos podataka, koja koristi radoamaterske frekvencije. Osnovna ideja HSMM se  sastoji u tome da se realizira savremena mreža za prijenos podataka, uz korištenje široko dostupne WiFi 802.11 opreme (wireless routeri). Ovo je moguće zahvaljujući činjenici da se radioamaterski i standardni WiFi opsezi jednim dijelom preklapaju. Osim toga, HSMM predstavlja mesh mrežu, koja zahtijeva samo minimum konfigurisanja i u kojoj se čvorovi koji se nalaze u međusobnom dometu automatski povezuju i obezbjeđuju dijeljenje svih raspoloživih usluga.

Da bi se aktivirao HSMM čvor, potrebno je samo naći uređaj sa odgovarajućim chipsetom, koji ima mogućnost da se preprogramira kako bi radio izvan standardnog spektra WiFi frekvencija i koristio radioamaterske frekvencije (2.3GHz i kraj 2.4GHz spektra).

Uređaji

Neki od uređaja čiji chipset (uglavmo Atheros) je podržan HSMM firware-om su:

Linksys:

 • WRT54G verzije 1-4
 • WRT54GS verzije 1-4
 • WRT54GL

Ubiquiti:

 • Rocket M2
 • Bullet M2 HP
 • AirGrid M2 HP
 • NanoStation Loco M2 (NSL-M2)
 • NanoStation M2 (NS-M2)

Firmware za HSMM

Da bi gore navedeni routeri mogli raditi u HSMM mreži, potrebno je na njih instalirati odgovarajući firmware. Radi se obično o prepravljenoj verziji OpenWRT firmware-a, koja omogućava proširenje spektra, sa dodatnim modulima.

Najpoznatija distribucija OpenWRT-a za HSMM je Broadband-Hamnet ili HSMM-MESH (http://www.broadband-hamnet.org/).

Pored nje postoji i B.A.T.M.A.N ili OpenMESH koji je opensource (za razliku od Broadband-Hamneta) i instalira se kao proširenje na OpenWRT. Ove implementacije HSMM se nalaze na linkovima:

http://www.open-mesh.org/projects/open-mesh/wiki

http://wiki.openwrt.org/inbox/mesh.batman.

Kupovina opreme

Oprema za HSMM se može kupiti u BiH i posebno su zahvalni Ubiquiti uređaji, obzirom da koriste Atheros chipset i kućišta koja omogućavaju njihovu montažu izvan objekata. Ovi uređaji se mogu nabaviti od više dobavljača u BiH.

Zakonom propisana maksimalna snaga WiFi uređaja koji rade na nelicenciranom frekventnom opsegu je 100mW. Radio amateri imaju privilegiju da na svom dijelu frekventnog opsega mogu koristiti puno veće snage, tako da je licenciranim radio amaterima dozvoljeno korištenje pojačala snage. Jedno takvo vrlo popularno pojačalo snage 2W je http://www.alfa.com.tw/products_show.php?pc=117&ps=157. Kod nas se može se nabaviti i kao wireless USB adapter Alpha dongle (http://www.alfa.com.tw/products_show.php?pc=34&ps=21). Osim ovih, na eBay-u se može pronaći još niz sličnih pojačala i adaptera.

Baze podataka za HAMNET

Na internetu postoji baza HSMM čvorova. Baza i mapa HAMNET stanica se može pogledati na http://hamnetdb.net/. Nastojaćemo da se uskoro i E7 pridruži ovoj mreži. Radio klub ETF je već aktivirao dva HSMM čvora, za koje se nadamo da će navesti i druge da nam se pridruže u zajedničkoj akciji podizanja HSMM mreže kod nas.

73 de E72RTE