Osnovne Informacije

RADIOAMATERI imaju mogućnost korištenja dijela frekventnog opsega na 2.4 GHz i na 5 GHz sa puno većom izlaznom snagom od dozvoljene u uobičajenim WiFi mrežama. Najbolje od svega je što mogu koristiti široko dostupnu WiFi 802.11 opremu

Hamnet predstavlja implementaciju WiFi mreže na radioamaterskim frekvencijama, uz korištenje komercijalne off-the-shelf (COTS) opreme. Dok je maksimalna dozvoljena snaga za WiFi mreže ograničena na maksimalno 100mW, radioamateri na svom dijelu opsega mogu raditi snagama do čak nekoliko W!

 

800px-Hsmmnet-freq-sharing-2.4[1]

 

Tipovi Hamnet mreža

Postoje dva osnovna pristupa realizaciji Hamnet mreže. U Europi se ove mreže uglavnom grade kao standardne wireless mreže koje rade na 2,4 GHz ili 5 GHz, dok se u USA uglavnom koriste mesh mreže.

Hamnet u Europi

Hamnet u Europi se sastoji od velikog broja podmreža, koje su međusobno povezane tunelima preko Interneta, ili wireless linkovima. Dio ovih mreža je jako dobro dokumentiran, a podaci i mapa trenutnog stanja mreže se mogu pronaći na linku http://hamnetdb.net.

Europski Hamnet koristi IP adrese iz podmreže 44.0.0.0/8, koja je u potpunosti rezervirana za radioamatere. Podaci o alokaciji adresa iz ove podmreže se mogu pronaći na linku  http://portal.ampr.org.

Hamnet u USA

Kako je navedeno, Hamnet u USA se uglavnom bazira na mesh mrežama.

Mesh mreže su vrsta komunikacijskih mreža koje odlikuje nepostojanje središnjeg čvora preko kojeg se izvodi čitava komunikacija. Umjesto toga, svaki čvor u mreži služi kao prijenosnik za druge čvorove. Mesh mreže su iz tog razloga otpornije od ostalih komunikacijskih mreža kao što su point-to-point, bus, ring, star tree. Osim toga, mesh mreže je vrlo jednostavno ostvariti u promjenjivoj okolini jer se njihovo ostvarenje svodi na nadogradnju postojećih komunikacijskih mreža.

Mesh_Services[1]

Tako npr. Broadband-Hamnet omogućava automatsko otkrivanje čvorova i dijeljenje usluga koje nude različiti čvorovi.

 

 

 

 

 

Hamnet u Bosni i Hercegovini

E7 Hamnet se uglavnom bazira na standardnom pristupu korištenom u Europi i tek je u fazi formiranja. Bosni i Hercegovini je dodijeljena podmreža 44.183.0.0/18 i svaki licencirani radioamater ima pravo da zahtijeva dodjelu adresa iz ove podmreže bez bilo kakve naknade. Adrese će biti dodijeljene imajući u vidu planirane aktivnosti i plan raspodjele IP adresa.

Centralna infrastruktura E7 Hamnet-a se nalazi na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a trenutno se sastoji od:

 • VPN servera na javnoj adresi 195.130.59.80, preko koga se može pristupiti mreži 44.183.0.0/18
 • DNS servera na adresi 44.183.0.1 za ampr.org domenu u E7 Hamnet-u
 • Hamnet servera (HamsrvPi) na adresi 44.183.8.10, na kome su aktivni:
  • Web server
  • Asterisk VoIP PBX (SIP)
  • Mumble server.

Uskoro će E7 Hamnet preko centralnog gateway-a na adresi 44.183.0.2 biti povezan sa ostalim dijelovima svjetske Hamnet mreže.

Osim toga, planirano je da se uskoro omogući i korisnički wireless pristup putem AP, kao i putem Broadband-Hamnet čvora (oboje na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu).

Način pristupa E7 Hamnet-u

Svaki licencirani pojedinac ili radio klub se na E7 Hamnet mogu povezati na dva načina:

 • preko VPN
 • direktnim povezivanjem.

Za VPN pristup E7 Hamnet-u je potrebno poslati zahtjev na e-mail adresu E71ETF, a u zahtjevu treba navesti ime i prezime i pozivni znak. Svakom radioamateru čija licenca je validna, u skladu sa evidencijom dodjeljenih pozivnih znakova koja se nalazi na web stranici Regulatorne agencije za komunikacije, će biti dodijeljeni korisničko ime i lozinka za VPN pristup, te SIP pozivni broj na Asterisk PBX-u.

Pozivamo sve zainteresirane za proširenje E7 Hamnet-a  i direktni pristup da se jave na e-mail adresu E71ETF, radi dogovora o načinu direktnog povezivanja.

73 de E74KS